+48 512 585 110, +48 94 340 80 45

Osoba starsza z cukrzycą – jak przygotować jadłospis

Wyraźny wzrost zachorowań na cukrzyce obserwujemy u osób po 40. roku życia. U seniorów, którzy mają 60 lat i więcej przypadków jest najwięcej, co związane jest z koniecznością zmiany nawyków żywieniowych, jak też całego trybu życia. Odżywianie przy cukrzycy odgrywa jednak kluczową rolę dla stanu organizmu chorego, jego samopoczucia i nasilenia objawów. Jest to choroba związana z nieprawidłową pracą trzustki i zaburzeniami wydzielania glukozy we krwi. Jeżeli Twój podopieczny zmaga się z tą chorobą, musisz starannie przygotowywać dla niego jadłospis.

Dieta diabetyka

Rozregulowany metabolizm cukrzyków jest spowodowany zaburzeniem przemiany materii. Odpowiednio przygotowana dieta wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, jak również reguluje ciśnienie tętnicze. W jadłospisie seniora chorującego na cukrzyce powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste. Są to przede wszystkim kasze, brązowy ryż, ale też pieczywo przygotowane z pełnoziarnistej mąki. Należy ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować z diety cukry proste, których źródłem są przede wszystkim słodycze. Apetyt na słodkości zaspokoić można świeżymi owocami i samodzielnie przygotowanymi deserami, np. koktajlami i galaretką.

Ważnym elementem diety cukrzyka są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są obecne w rybach, nasionach i oliwie z oliwek. Potrawy muszą także zawierać białko, którego ilość powinno się skonsultować z lekarzem. Polecane są chude wędliny, a także przetwory mleczne. Pamiętaj jednak, że wraz z wiekiem zmniejsza się tolerancja laktozy, dlatego tak ważna jest opinia specjalisty.

Przykładowy jadłospis

ŚNIADANIE

  • Dwie kromki chleba pełnoziarnistego
  • Naturalny serek homogenizowany
  • Ogórek
  • Rzodkiewki
  • Sałata
  • Pół jabłka

II ŚNIADANIE

  • Jogurt
  • Płatki owsiane
  • Świeży ananas
  • OBIAD
  • Kasza jaglana
  • Gotowana na parze pierś z kurczaka
  • Brokuł i marchewka gotowane na parze

PODWIECZOREK

  • Kefir
  • Mrożone truskawki
  • KOLACJA
  • 2 jaja
  • Szpinak
  • Pomidor
  • Ogórek

Przy planowaniu jadłospisu swojego podopiecznego uwzględnij świeże warzywa i owoce. Może się jednak okazać, że ich spożywanie w takiej formie będzie niemożliwe ze względu na słabe zęby, ubytki czy też obecność protezy. W takiej sytuacji możesz warzywa przygotowywać na parze, a owoce podawać w formie musów i koktajli.

Opublikowano 02-05-2018