+48 512 585 110, +48 94 340 80 45

Brak apetytu u seniora – w jaki sposób radzić sobie z problemem?

Odpowiednia dieta i dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych stanowią jeden z ważniejszych czynników, mających wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Opiekunowie osób starszych bardzo często obserwują u swoich podopiecznych zmniejszony apetyt. Kiedy odmawiają jedzenia, nie powinno się lekceważyć problemu. Ważne jest, aby poznać jego przyczynę.

Dlaczego senior nie chce jeść?

W organizmie osób starszych zachodzi wiele zmian, które mają wpływ na pracę całego organizmu. Brak apetytu może być związany z wieloma czynnikami, uniemożliwiającymi im utrzymanie prawidłowej diety. Organizm wraz z wiekiem wydziela coraz mniej enzymów, spowalniając tym samym proces trawienia. Mogą pojawić się zaparcia, którym towarzyszy uczucie ciężkości. Seniorzy zmagają się ponadto z brakami w uzębieniu, noszą protezy powodujące dyskomfort podczas jedzenia. Niektórzy z nich cierpią na bezsmak, nie odróżniają smaków słodkiego i słonego, a więc nawet spożywanie najsmaczniejszych dań przestaje być dla nich przyjemnością. Nikt z nas nie lubi monotonnych dań, cenimy sobie różnorodność, podobnie jest w przypadku osób starszych. Z ich diety powinno się wyeliminować niektóre produkty, co może utrudnić komponowanie tygodniowego jadłospisu. Należy jednak dołożyć wszelkich starań, aby każdego dnia podawać swojemu podopiecznemu potrawy o innym smaku, wykorzystać różne dostępne rodzaje kasz, sezonowe owoce oraz warzywa, łączyć produkty w ten sposób, aby wyróżniały się innymi walorami smakowymi.

Współpracuj ze swoim podopiecznym

Spożywanie niewystarczającej ilości pokarmu, rezygnacja z jakiegokolwiek posiłku wciągu dnia skutkuje spadkiem wagi, sił i energii. Osoba starsza jest osłabiona, znużona, ma problemy ze snem, jak również jest narażona na wystąpienie poważniejszych schorzeń. Starszy organizm cechuje się zmniejszoną odpornością, powinien zatem otrzymywać wsparcie w postaci witamin, minerałów i składników odżywczych, najlepiej tych naturalnego pochodzenia, wraz z pełnowartościowymi daniami.

Wspólnie planujcie cotygodniowy jadłospis. Porozmawiaj ze swoim podopiecznym o jego preferencjach żywieniowych, zapytaj o jego ulubione potrawy i produkty, co lubi najbardziej, a co mniej. Poznaj jego przyzwyczajenia żywieniowe, pamiętaj, że osobom starszym znacznie trudniej jest przystosować nawet do niewielkich zmian. Duże znaczenie ma także wspólne spożywanie posiłków oraz ich regularność. Zadbaj o atmosferę podczas jedzenie, bądź cierpliwy, kiedy zjedzenie obiadu zajmuje osobie starszej więcej czasu. Jedzenie nie może być obowiązkiem przykrym, a takim, z którego można czerpać przyjemność oraz radość.

Opublikowano 01-07-2018